Den mládeže a tělovýchovy v Turecku je také symbolickou vzpomínkou na Mustafu Kemala Atatürka - Aktuálně o Turecku | Co se děje v Turecku

turecko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Den mládeže a tělovýchovy v Turecku je také symbolickou vzpomínkou na Mustafu Kemala Atatürka

19. květen zaujímá velmi významný den v tureckém kalendáři. Je to nejen především turecký státní svátek, ale také Den mládeže a tělovýchovy. A v neposlední řadě také den oslav zvláštních narozenin. Ty se slaví na počest osmanského a tureckého armádního důstojníka, revolučního státníka, spisovatele a prvního prezidenta Turecka... Mustafu Kemala Atatürka. Jeho vážnost, úctu a oblibu lze spatřit v celé zemi, počínaje obrázkem v kanceláři, jeho sochou v přístavu na poloostrově Bozburun nebo jeho portrétem na bankovkách při placení za jídlo.
19. květen je vzpomínkou dne připlutí Mustafy Kemala Atatürka do města Samsun roku 1919. Právě tento den je považován v oficiálním dějepisectví jako začátek turecké války za nezávislost, která postupně vedla ke vzniku republiky. V rámci příprav na oslavy 19. května mladí turečtí sportovci nesou národní vlajku z Samsunu do hlavního města země Ankary. Maraton obvykle trvá asi 10 dní. Poté turecký prezident přijímá vlajku na slavnostním ceremoniálu právě 19. května. V tento den se po celé zemi konají různé sportovní akce. Mnoho lidí slaví také tím, že sledují sportovce na místních stadionech nebo ty, kteří se účastní různých sportovních akcí, které jsou otevřeny pro veřejnost, jako například maratony, či půlmaratony. Univerzitní studenti obvykle připravují speciální programy pro své učitele a také pro rodiče. Přestože přesné datum narození Mustafy Kemala Atatürka není známo, slaví se 19. květen jako den jeho narozenin. Mnoho Turků tak pokládá věnce k památníkům Atatürka a z oken visí turecké vlajky. Den mládeže a tělovýchovy je státní svátek v Turecku, tudíž všechny administrativní budovy, jakými jsou například poštovní úřady, školy a většina obchodů, jsou v tento den zavřeny. Veřejné dopravní trasy se mohou lišit v případě organizování maratonů, či podobných akcí.

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje