Turecká kuchyně
Turecká kuchyně je chutná, čerstvá a rozmanitá. Mezi její hlavní složky patří čerstvé ryby, zelenina, jehněčí či kuřecí maso a smetanový jogurt. Pokud se vydáte posnídat do ulic, určitě narazíte na stánek nabízející borek, což je kypré lískové těsto se sýrem, či tradiční turecký nápoj ayran. Ayran má mléčnou konzistenci a nakyslou chuť, pokud máte citlivější trávicí ústrojí, tak to s jeho pitím raději nepřehánějte. Při vašich toulkách městem Vám jistě přijde k chuti kebab, neustále opékané jehněčí maso s pečenou zeleninou či pide, což je turecká pizza. Oba pokrmy jsou tak vydatné, že Vám bohatě poslouží jako oběd. Nejdůležitějším jídlem dne je totiž večeře, která začíná širokým výběrem teplých i studených předkrmů neboli meze.
Hlavní chod se skládá z nabídky různě upraveného kuřecího, jehněčího, mletého hovězího masa a čerstvých ryb. Nejoblíbenější přílohou k masu bývá rýže, zelenina a ekmek (turecký chléb). V hotelových resortech ale samozřejmě vedou hranolky. Pokud máte ještě v žaludku místo, rozhodně vyzkoušejte sladké turecké deserty jako například halvu, balklavu či tradiční turecký med. Nenechte se však zmást jejich miniaturní velikostí a rozhodně si jich nenakládejte plný talíř – jsou totiž tak sladké, že Vás po návratu domů ani nenapadne spořádat na posezení tabulku čokolády.
Vybrané all inclusive zájezdy do Turecka
Kde jinde ochutnat pravou tureckou kávu než tady? Ačkoliv má každý Turecko spjaté právě s kávou, nejoblíbenějším nápojem je cay (čaj), který Vám nabídne každý správný obchodník. Zeptá-li se Vás, zda chcete ovocný či černý – volte raději ovocný. Tradiční černý čaj je pro nás Evropany příliš hořký, a i když byste jeho výběrem potěšili obchodníka mnohem více, z Vaší grimasy po spolknutí prvního doušku by opravdu nadšen nebyl. Večeře končí raki, což je lihovina podobná řeckému ouzu. Pokud však budete chtít Turka pozvat na drink, nemusí to být jen tradiční raki. Přestože se nacházíte v islámské zemi, téměř nikoho zde neurazíte pivem, ani skleničkou něčeho tvrdšího.