Z kostela mešitou? Nic není nemožné. Hagia Sofia v Istanbulu je skvost, který musíte vidět - Aktuálně o Turecku | Co se děje v Turecku

turecko-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Z kostela mešitou? Nic není nemožné. Hagia Sofia v Istanbulu je skvost, který musíte vidět

Až se budete procházet po pobřeží zátoky Zlatý roh v Istanbulu, udeří vás do očí velkolepá krása stavby Hagia Sofia. Před tímto monumentálním symbolem křesťanské i muslimské minulosti města musí každý uznat, že Hagia Sofia je skutečně jednou z nejkrásnějších staveb, jakou kdy člověk postavil.

Její historie se začala psát na začátku šestého století našeho letopočtu, kdy tehdejší Konstantinopoli vládl byzantský císař Justinián. Ten, v opojení vlastní moci a velkoleposti, zatoužil po vzoru nejmocnějších panovníků světa zhmotnit svoji jedinečnost ve stavbě okázalého chrámu. Pomoci mu v tom měli dva vyhlášení architekti - Isidor Mílétský a Anthémios z Trallu. Ti vytvořili návrh stavby, jejíž dominantou je obří kopule, která se navzdory několika ničivým zemětřesením zachovala dodnes. Hagia Sofia je nejvýznamnější stavbou z období byzantské říše, a to i přesto, že jí o necelé tisíciletí později nechali Osmané přestavit na mešitu.

Právě oni totiž v roce 1453 rozvrátili Byzantskou říši a Konstantinopol padla do jejich rukou. I osmanští dobyvatelé však měli cit pro krásu a usoudili, že bourat nádherný chrám Hagia Sofia by byla převeliká škoda. Proto se rozhodli chrám přestavit - přistavili minarety, mozaiky s křesťanským obsahem překryli a rázem měli v centru města přenádhernou a okázalou mešitu. Podle vzoru slavné stavby se začaly stavět mešity v celé zemi, takže vliv architektury jednoho křesťanského chrámu je patrný ve většině islámských náboženských staveb v dnešním Turecku i jinde.

Zakladatel Tureckého státu Mustafa Kemal Atatürk přikázal v roce 1934 v souladu se svou reformou sekularizaci mešity a nařídil její přestavbu na muzeum, kterým je dodnes. V roce 1993 zjistila inspekce UNESCO, že historická památka se nachází ve zchátralém stavu, takže Hagia Sofia musela být rekonstruována.

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje